Полезно

Ваканция с деца на мореВаканция с деца на море
 

Всеки жител на голям град (а и не само) едва дочаква лятото, за да се отправи към морския бряг и да прекара така жадуваната почивка. Как правилно да организираме ваканция с деца на море, за да изпитаме истинска наслада и да се върнем заредени с енергия и много положителни емоции? Ако сте отделили време да организирате почивката си, то пребиваването ще се получи приятно и незабравимо за всеки член от семейството. Дори семействата, които имат много малки деца, не бива да се отказват от почивка на море. Разбира се, ще трябва да осигурите комфортни условия за бебето и майката, но с правилна организация всичко се постига максимално удобно.

Морската вода е способна да прави чудеса – да заздравява ранички, да премахва обриви, да лекува бронхити и настинки. Съставът на морската вода включва почти всички елементи на периодичната таблица на Менделеев. Масажните действия на морските вълни са неоценими. Въпреки това, като родител трябва да помните постоянно за безопасността на вашите деца и за правилата на къпане в морето. Желателно е да ги запознаете с тях още преди самото пътуване към морската ви почивка. При избора на курорт се ориентирайте към екологично чисти места, където плажовете са охраняеми или са получили сертификат „Син флаг“. Например, може да избере почивка в спокойните и чисти курортни градчета като Бяла, Обзор, Албена, Равда, Царево.

Курортният сезон в България е с продължителност от средата на май до средата на септември. Семействата имат на разположение почти 4 месеца, в които да планират периода на своята почивка. Откриването на сезона в Слънчев бряг може да се смята от деня, в който открива врати големият аквапарк Action. С малки деца е за предпочитане да се почива през второто десетдневие на юни или началото на юли. Морската вода вече е топла, няма все още много туристи и жегите не са толкова непоносими.

Щателно избирайте дестинация за вашата ваканция на море с деца. Отчитайте възрастта на децата, техните интереси, отдалечеността на курорта и т.н. Прочетете отзиви в интернет, в различни семейни форуми и проучете кои курортни комплекси и хотели са подходящи за приятна морска почивка. Дали предпочитате да отседнете в хотел или апартаментен комплекс, в бунгало или на къмпинг, в къща за гости или малък семеен хотел – всичко това е важно и зависи от броя почиващи, тяхната възраст и разбира се средствата, които може да отделите за предстоящата ваканция. Помислете и как ще организирате изхранването си по време на престоя. Въпреки голямото разнообразие на ресторанти и кафенета, голяма част от семействата предпочитат сами да си приготвят храната, в зависимост от хранителните навици на всеки член от семейството.