Апартаменти в София

Търсене на апартаменти в София

Интересът към покупката на недвижими имоти в София се дължи не само  на спада на цените им в резултат на  икономическата криза, но и на факта, че като основен административен, търговски, транспортен, културен и научен център, българската столица е най-привлекателното място за получаване на образование, за трудова реализация и постоянно живеене. Жилищният пазар е лидер по сключени сделки за покупко-продажби, като най-активно е търсенето на апартаменти в София. Значително по-ниските цени на имотите в София, в сравнение с другите европейски столици, интересуват и много клиенти от чужбина. София и Софийска област са лидери по привлечените преки чуждестранни инвестиции в имоти.

 

Продажба на апартаменти в София

Според анализаторите на столичния пазар, основен дял имат покупките на апартаменти с цел подобряване на условията за живот или установяване на дадено място за постоянно. Активността на пазара се засилва, а с това постепенно се увеличава и ръстът на цените на жилищата. В тази връзка и предвид повишеното търсене на жилища под наем, е налице и тендения към увеличаване покупките на апартаменти с цел инвестиция. Забележимо се увеличава секторът на сделките за покупка на нови жилища, в това число и на апартаменти на зелено.

 

Покупка на апартамент в София, ново строителство

Предпочитанията на купувачите и продавачите към новото строителство се срещат предимно в широкия център, в жилищния комплекс „Младост“ и в останалите периферни райони на София, предвид наличието на свободни терени за застрояване. В идеалния център на столицата това е трудно, поради липсата на свободни пространства. Луксозни апартаменти директно от строител могат да бъдат закупени в елитни сгради с обособени жилищни, офисни и търговски площи. Условията за покупка на нов апартамент са доста изгодни, особено ако сделката се осъществява на ранен строителен етап или още „на зелено“.Разликата с пазарната цена на готовото и въведено в експлоатация жилище спестява на клиента значителни средства, които могат да бъдат уместно вложени в модернообзавеждане.

 

Основни критерии при избор на апартамент в София

Строителното качество и доброто вътрешно разпределение на имота, благоустроената градска среда и комуникативността са сред основните критерии при избор на апартамент в столицата. Най-търсени са апартаментите в центъра – около Докторската градина, ул. „Съборна“, НДК и пресечните улици на булевард „Витоша, както и в квартал „Младост“ , заради близостта на тези райони с основните офис сгради в София и удобните транспортни връзки. Почитателите на лукса могат да се насочат към елитните апартаменти в Лозенец, Драгалевци и Бояна.