Най-високи и най-ниски цени за луксозни недвижими имоти в София

луксозни недвижими имоти в СофияСлед периода на жилищна конфекция и „грешки в растежа” на пазара на недвижими имоти, неща като качество на интериора и екстериора на сградите придобиват все по-голяма тежест при избора на ново жилище. Лошо изглеждащите фасади, тесните и нефункционални жилища, не са предпочитани, независимо от по-ниската им цена в момента. Търсенето навлезе в своя зрял период и се ориентира към по-качествени имоти, които се характеризират с разумно разпределение на пространствата, по-голяма квадратура и облагородени общи части. Дойде ред търсенето да се характеризира като търсене на качествени и луксозни недвижими имоти в София, твърдят специалисти.

Около 300 са уникалните къщи и апартаменти, които влизат в палитрата от предложения на агенциите с определение луксозен имот в София. Прави впечатление, що се отнася до локацията, че те са разположени основно в централните и югоизточни райони на столицата. Квартали като „Лозенец”, „Изток”, „Изгрев” и големите булеварди в центъра на столицата – „Витоша”, „България”, „Оборище” и „Цар Освободител” са сред най-скъпите, защото предлагането там е доста редуцирано.

Предлаганите в широк център луксозни недвижими имоти София са 74, от които три за над 1 млн. евро. Прави впечатление, че все още липсват такъв тип оферти във високия ценови клас в северните и северозападни квартали на столицата.

Най-скъпият имот с обявена, а не подлежаща на договаряне цена, е за 1,5 млн. евро. Намира се в прекрасната сграда паметник на културата, строена в началото на миналия век, непосредствено до Народен театър „Иван Вазов”. Апартаментът, който изцяло заема пети етаж на къщата разполага с 3 спални и 250 кв. м. обща площ. Съответно най-евтиният луксозен имот в София в централния квартал „Лозенец”, е ателие на ул. „Хан Крум”. Там 54 кв. м. могат да се придобият срещу 60 000 евро. Най-евтината къща в същия район е старо строителство с цена 615 000 евро за 416 кв.м.

В един от елитните квартали в близост до Парка на свободата - „Изток” може да се избира между 19 апартамента. Най-скъпият е изцяло обзаведен мезонет в нова сграда. Площта му е 450 кв. м, разполага с 4 спални, тераси на 2 нива и  2 гаража и изцяло отговаря на изискванията на богатите клиенти за луксозен недвижим имот в София. Цената му е по договаряне. Най-евтиният предлага 69 кв.м в нов затворен комплекс срещу 117 000 евро.

За желаещите спокойствие, тишина и чист въздух търсенето сочи 23 оферти за луксозни апартаменти в кварталите в подножието на Витоша. На вниманието им са предложени и 93 къщи и резиденции. 25 от къщите и 3 от апартаментите са с цени много над 1 млн. евро, независимо от нелицеприятната инфраструктура, с която се характеризират тези части на столицата. Най-скъпи сред луксозните недвижими имоти в София са две резиденции в атрактивния кв. „Драгалевци”. Площта им е съответно 1440 кв. м и 920 кв. м., към всяка от тях има парцел от поне 5000 кв.м. Резиденция на емблематичната улица „Секвоя” търси купувач срещу 2 млн. евро и предлага застроена площ от 638 кв.м. и парцел от 1200 кв.м. Къщите под 300 000 евро, каквато е и цената на луксозен апартамент в София,  са 22.

Интересното е, че в кварталите „Младост”, „Студентски град” и „Дървеница” също може да се намерят имоти, които покриват характеристиките за луксозен имот в София. Районите са с изключително улеснен достъп до центъра, поради удобната връзка, която предполага метрото и в този смисъл ще стават все по-предпочитани. Всички жилища са ново строителство и са на цени между 116 000 и 215 000 евро.

В карето „Борово”, „Хиподрума” и „Стрелбище” предлагането е малко по-високо. Около 14 от спряганите за луксозни имоти в София, се намират в тези райони.  Най-скъпият, както и най-евтин апартамент откриваме в „Борово”, а исканите суми са съответно - 291 000 евро за 150 кв. м и 80 000 евро за 72 кв.м. И двете жилища са изцяло обзаведени.

Въпреки генерирания интерес към пазара и цени на луксозни недвижими имоти в София от около 2-3 000 евро/кв.м, те все още са далеч от регистрираните за аналогичен тип имоти ценови нива в европейските столици в момента.

Подобни статии от други сайтове
05/04/2016 Луксозни недвижими имоти в София – търсенето изпреварва предлагането
Защо не достига предлагането на луксозни недвижими имоти в София Раздвижване на пазара на имоти отчитат свързаните с бранша анализатори. Прогнозите са оптимистични, но няколко годишният застой носи своите последствия. През последните години строителството бележеше ниски нива. То бе сведено до само най-продаваеми...
05/04/2016 Доходността от луксозни недвижими имоти в София се повиши на 6%
През изминалата година един от малкото сегменти реализирали категоричен ръст е този на луксозни имоти в София. За страната той се изчислява на 17% увеличен брой на сделките в сравнение с 2011 г., като пет от тях са за суми от над 1 млн. евро. Възвращаемостта от инвестиция в такъв тип имот е по-висока от лихвата ...
17/03/2015 Инвестицията в луксозни недвижими имоти в София носи добра доходност
Пазарът на луксозни недвижими имоти в София е добре развит. От векове градът е бил населен с амбициозни хора, решени да се докажат. В основите на българската столица има уникални градежи от различни епохи. В новата история бележити архитекти са оставили името си в красиви сгради. Те определят облика на града и подчи...
17/03/2015 Търсенето на луксозни недвижими имоти в София е съвсем закономерно
Напълно логично е търсенето на луксозни недвижими имоти в София. Стандартът на живот в столицата е по-висок, отколкото в останалите големи градове на страната. Той е резултат от развитата икономика, добрите доходи на жителите на града и ниското ниво на безработица. София притежава завидни природни дадености. Близост...
17/03/2015 Повишават се изискванията към луксозни недвижими имоти в София
Голямото предлагане на луксозни недвижими имоти в София повиши изискванията към тях. Клиентите търсят висок стандарт, който да отговаря на цената. Столицата на България привлича висококвалифицирани кадри, които получават добри заплати. Те от своя страна изискват качествени социални придобивки, част от които са и доб...
Подобни статии от този сайт